ÚvodO městěAktualityAktuality z městaPrimátor poblahopřál Janu Loučímovi k životnímu jubileu

Primátor poblahopřál Janu Loučímovi k životnímu jubileu

Setkání na plzeňské radnici (fotografie: M. Pecuch)

Setkání na plzeňské radnici (fotografie: M. Pecuch)

Primátor města Plzně Martin Baxa přijal v úterý 8. října na radnici známého plzeňského režiséra, kameramana a scénáristu Jana Loučíma, aby mu poblahopřál k jeho životnímu jubileu. Oslavence doprovodila do primátorského salónku manželka Vladimíra. Primátor Janu Loučímovi věnoval třídílnou publikaci Dějiny Plzně, kterou si filmař podle svých slov už dlouho přál.

Jan Loučím se narodil 20. srpna 1949. Absolvoval SVVŠ v Plzni, v letech 1968–1973 studoval na Vysoké škole ekonomické v Praze, kdy při studiu zároveň pracoval ve Filmovém studiu Barrandov. Při setkání s primátorem vzpomínal na svoji činnost před rokem 1989, kdy v letech 1973–1985  působil jako matematik analytik ve Výpočetním centru Škoda Plzeň a později jako ekonom v podniku Domácí potřeby. Přiblížil primátorovi začátky své televizní kariéry, kdy založil v Plzni regionální televizi TV19 a později regionální Studio Max, které vyrábělo pořady pro televizi Nova, i dobu pozdější, když si založili s bratrem Josefem, který dlouhá léta působil jako asistent režie na Barrandově, produkční filmovou společnost Gemini 99.

„S filmováním jsem si ale nezačal až po revoluci. S bratrem dvojčetem Josefem jsme se neprofesionálnímu filmu věnovali již od 15 let. Snímky jsme pak posílali tajně na západ přes hranice na různé festivaly,“ prozradil primátorovi. Občas se prý jejich díla ztratila, když se dostala do nepovolaných rukou, ale to jejich tvůrce od práce neodradilo.

Až po sametové revoluci se mohli věnovat profesionálnímu filmu naplno. Jeden z největších úspěchů zaznamenal film Člověk z ráje, jenž je věnovaný šumavské krajině, literatuře i historii. Za toto dílo získal Jan Loučím se svými spolupracovníky druhou hlavní cenu mezi 232 snímky z pětatřiceti zemí na festivalu filmů o umění v roce 2009 v Telči, uvedla ho i Česká televize.

K jeho dalším pozoruhodným dílům patří například série Historických minipříběhů natočených pro Českou televizi. Jde o cyklus, který divákovi přiblížil řadu míst České republiky – hradů, městeček, zajímavých lokalit, historických i legendárních příběhů.

Jan Loučím má doma na videokazetách, jichž je na tři tisíce, zdokumentované dlouhé roky plzeňské historie. Když se v Plzni a okolí něco významného dělo, byl vždy při tom, a zaznamenal to na filmové pásky. Z novodobější historie natočil například průběh rekonstrukce Mlýnské strouhy, Měšťanské besedy, Mikulášského náměstí, Lochotínského parku, rekonstrukci varhan v Korandově sboru a mnoho dalšího. V současné době mimo jiné dokumentuje průběh rekonstrukce katedrály svatého Bartoloměje na náměstí Republiky.

Na závěr setkání primátor popřál Janu Loučímovi hodně zdraví a tvůrčích úspěchů, oslavenec pak poděkoval za přijetí na radnici a dárek, který ho velmi potěšil. „Už dlouho jsem chodil kolem knihkupectví a přemýšlel o tom, že bych si měl jako plzeňský patriot tuto publikaci koupit. Tak teď už je to vyřešeno,“ dodal při loučení.

Filmografie (režie)

  • Historické minipříběhy a kuriozity II. série (2010, 5 dílů)
  • Historické minipříběhy a kuriozity I. série (2009, 3 díly)
  • Živá voda Čech (2009, dokument)
  • Člověk z ráje (2009, dokument oceněn na Evropském festivalu filmů o umění Arts & film v Telči)
  • Držte nám palce (2008, dokument)
  • Finále – přerušená přehlídka (2007, dokument)
  • Entente Florale (2006, dokument)
  • Ta naše povaha česká (2001, dokument, scénář)
  • Všední ven (1986, krátký hraný film)
  • Zpráva o líném míči (1985, dokument)
  • Kardioparabola (1984)
  • Okamžik dlouhého času (1983, krátký hraný film)
  • To se ti asi něco zdálo (1978, krátký hraný film)
  • Tímto způsobem? (1977, dokument)
  • Babičko, podívej (1971, krátký hraný film)
  • Josef Hodek (1968, dokument)

Text: Marie Fialová


Fotogalerie

Zveřejněno: 9. 10. 2019, Martin Pecuch

Tradiční akce města Plzně

Web Čistá Plzeň se otevře v novém okně
26.10. - 26.10.2019
Fest Čistá Plzeň
Webová prezentace akce se otevře v novém okně
28.10. - 28.10.2019
Plzeňské oslavy vzniku republiky
Přejdete na článek Plzeň si připomene 30. výročí listopadu 1989 velkým projektem Cesta svobody
17.11. - 17.11.2019
Cesta svobody